Рукописные материалы
Лаврентьевская летопись. 1377

Помощь Во весь экран

Просмотр страниц рукописи

Лист:   

Показать: изображение  транслитерацию  перевод 

189

къ. И поиде Давыдъ и Бонякъ на Свято
шю к Лучьску, и оступиша Свято
шю в граде и створиша миръ. И
изиде Святоша из града и приде
къ отцю своему Чернигову. А
Давыдъ перея Лучьскъ и оттуду
приде Володимерю; посадник
же Василь выбеже, а Давыдъ пере
я Володимерь и седе в нем. А на
2-е лето Святополкъ, Володиме
ръ, Давыдъ и Олегъ привабиша
Давыда Игоревича и не даша е
му Володимеря, но даша ему
Дорогобужь, в немже и умре. А
Святополкъ перея Володимерь
и посади в нем сына своего Яросла
ва. В лето 6606. Приде Володи
меръ, и Давыдъ, и Олегъ на Свято
полка, и сташа у Городца, и ство
риша миръ, яко же и в прежнее
лето сказахъ. В лето 6607.
Изиде Святополкъ на Давыда к Воло
димерю и прогна Давыда в Ля
хы. В се же лето побьени угри
у Перемышля. В се же лето убь
енъ бысть Мстиславъ, сынъ Святополчь,
в Володимери месяца июня
въ 12 день. В лето 6608
Выииде Мстиславъ от Давыда
на море месяца июня въ 10. То
м же месяци братья створиша ми
ръ межи собою: Святополкъ, Во
лодимеръ, Давыдъ, Олегь въ
Уветичих месяца августа во
10 день. Того же месяца въ 30 том же
месте братья вся, Святопол[къ],
Володимеръ, Давыдъ, Олегъ.
И приде к ним Игоревичь Давыдъ
и рече к ним: «На что мя есте при
вабили? Осе есмъ. Кому до ме
не обида?» И отвеща ему Во
лодимеръ: «Ты еси прислалъ
к нам: “Хочю, братья, прити к вам
и пожаловатися своея оби
ды”. Да се еси пришелъ и седи
шь с братьею своею на одином
ковре, то чему не жалуешь
ся? До кого ти нас жалоба?» И не
отвеща Давыдъ ничтоже. И ста
ша вся братья на коних, и ста
Святополкъ с своею дружино
ю, а Давыдъ и Олегъ с своею ра
зно, кроме собе. А Давыдъ Игоре
вичь седяше опрочь, и не при
пустяху его к собе, но особь
думаху о Давыде. И, сдумавше,
послаша к Давыду мужи свое:
Святополкъ Путяту, Володи
меръ Орогостя и Ратибора,
Давыдъ и Олегъ Торчина. Посла
нии же придоша к Давыдови и ре
коша ему: «Се ти молвять брать
я: “Не хочемъ ти дати стола
Володимерьскаго, зане вве

И пошли Давыд и Боняк на Святошу к Лучску, и осадили Святошу в городе, и заключили мир. И вышел Святоша из города и пришел к отцу своему в Чернигов. А Давыд взял Луческ и оттуда пришел во Владимир, посадник же Василь бежал, а Давыд захватил Владимир и сел в нем. А на второй год Святополк, Владимир, Давыд и Олег призвали к себе Давыда Игоревича и не дали ему Владимира, но дали ему Дорогобуж, где он и умер. А Святополк взял себе Владимир и посадил в нем сына своего Ярослава.

В год 6606 (1098). Пришли Владимир и Давыд и Олег на Святополка и стали у Городца, и заключили мир, как я уже сказал под предыдущим годом.

В год 6607 (1099). Вышел Святополк на Давыда к Владимиру и прогнал Давыда в Польшу. В этот же год разбиты были венгры у Перемышля. В этот же год убит Мстислав Святополкович во Владимире, 12 июня.

В год 6608 (1100). Вышел Мстислав от Давыда на море, 10 июня. В том же месяце братья заключили мир между собою - Святополк,
Владимир, Давыд, Олег в Уветичах, 10 августа. Того же месяца 30, в том же месте братья все собрались - Святополк, Владимир, Давыд, Олег, - и пришел к ним Игоревич Давыд и сказал им: «Зачем звали меня? Вот я. У кого на меня жалоба?» И ответил ему Владимир: «Ты сам прислал к нам: “Хочу, братья, придти к вам и пожаловаться на причиненную мне обиду”. Вот ты и пришел и сидишь с братьями своими на одном ковре - так чего же не жалуешься? На кого из нас у тебя жалоба?» И не ответил Давыд ничего. И стали братья на конях; и стал Святополк со своей дружиной, а Давыд и Олег каждый со своею отдельно. А Давыд Игоревич сидел в стороне и не подпустили они его к себе, но особо совещались о Давыде. И, порешив, послали к Давыду мужей своих, Святополк Путяту, Владимир Орогостя и Ратибора, Давыд и Олег Торчина. Посланные же пришли к Давыду и сказали ему: «Вот что говорят тебе братья: “Не хотим тебе дать стола Владимирского, потому что

Рассказ об ослеплении теребовльского князя Василька Ростиславича. Междоусобная война русских князей
л. 87, стб. 1 - 92, стб. 1
Нач.: "И приде Святополкъ с Давыдомь Кыеву, и ради быша людье вси, но токмо дьяволъ печаленъ бяше о любви сей. И влезе сотона некоторым мужем, и почаша глаголати к Давыдови Игоревичю, рекуще сице, яко: Володимеръ сложился есть с Василком на Святополка и на тя..."
Кон.:
"...А на 2-е лето Святополкъ, Володимеръ, Давыдъ и Олегъ привабиша Давыда Игоревича и не даша ему Володимеря, но даша ему Дорогобужь, в немже и умре. А Святополкъ перея Володимерь и посади в нем сына своего Ярослава"

В тексте упоминаются: Святополк Изяславич вел. кн. киевский (1050-1113 гг.); Давыд Игоревич князь владимиро-волынский, дорогобужский (ум. 1113 г.); Владимир Всеволодович Мономах вел. кн. киевский (1053-1125 гг.); Василько Ростиславич князь теребовльский (ум. 1124 г.); Ярополк Изяславич кн. владимиро-волынский и туровский (ум. 1086 г.); Сновид Изечевич (XI в.); Дмитр (XI в.); Беренди (XI в.); Вакей (XI в.); Улан отрок княжеский (XI в.); Колчко отрок княжеский (XI в.); Давыд Святославич князь (ок. 1050 - 1123 гг.); Олег Святославич князь (ок. 1053-1115 гг.); Всеволод Ярославич вел. кн. киевский (1030-1093 гг.); Николай митрополит Киевский и всея Руси (ум. 1104 г.); Василий (XI в.); Кульмей боярин (XI в.); Володарь Ростиславич князь перемышльский (ум. 1124 г.); Туряк владимирец (XI в.); Лазарь владимирец (XI в.); Василь владимирский посадник (XI в.); Владислав I польский князь (1043-1102 гг.); Святослав Давыдович, Святоша князь черниговский, св. (ум. 1143 г.); Мстислав Святополчич князь владимиро-волынский (ум. 1099 г.); Ярослав Святополчич князь владимиро-волынский (ум. 1123 г.); Коломан (Кальман) I венгерский король (1070-1116 гг.); Боняк половецкий хан (XI/XII в.); Алтунопа половецкий хан (XI в.); Купан венгерский епископ (XI в.); Мстислав Всеволодович князь (XI/XII в.); Путята Вышатич киевский воевода (XI/XII в.)

6606 (1098 г.). Перемирие у Городца Святополка Изяславича с князьями Владимиром Мономахом, Давыдом и Олегом Святославичами
л. 92, стб. 1 - 92, стб. 1
Нач.: "В лето 6606. Приде Володимеръ, и Давыдъ, и Олегъ на Святополка, и сташа у Городца, и створиша миръ..."

В тексте упоминаются: Владимир Всеволодович Мономах вел. кн. киевский (1053-1125 гг.); Давыд Святославич князь (ок. 1050 - 1123 гг.); Олег Святославич князь (ок. 1053-1115 гг.); Святополк Изяславич вел. кн. киевский (1050-1113 гг.)

6607 (1099 г.). Поход Святополка Изяславича на Владимир и смерть его сына Мстислава
л. 92, стб. 1 - 92, стб. 1
Нач.: "В лето 6607. Изиде Святополкъ на Давыда к Володимерю и прогна Давыда в Ляхы..."
Кон.:
"...В се же лето побьени угри у Перемышля. В се же лето убьенъ бысть Мстиславъ, сынъ Святополчь, в Володимери месяца июня въ 12 день"

В тексте упоминаются: Святополк Изяславич вел. кн. киевский (1050-1113 гг.); Давыд Святославич князь (ок. 1050 - 1123 гг.); Мстислав Святополчич князь владимиро-волынский (ум. 1099 г.)

6608 (1100 г.). Съезд князей в Витичеве (Уветичах)
л. 92, стб. 1 - 92 об., стб. 1
Нач.: "В лето 6608 Выииде Мстиславъ от Давыда на море месяца июня въ 10. Том же месяци братья створиша миръ межи собою..."
Кон.:
"...А Давыдъ седе Божьскемь, и посемь вдасть Святополкъ Давыдови Дорогобужь, в немже [и] умре, а Володимеръ вда сынови своему Ярославу"

В тексте упоминаются: Мстислав Всеволодович князь (XI/XII в.); Давыд Игоревич князь владимиро-волынский, дорогобужский (ум. 1113 г.); Святополк Изяславич вел. кн. киевский (1050-1113 гг.); Владимир Всеволодович Мономах вел. кн. киевский (1053-1125 гг.); Давыд Святославич князь (ок. 1050 - 1123 гг.); Олег Святославич князь (ок. 1053-1115 гг.); Давыд Игоревич князь владимиро-волынский, дорогобужский (ум. 1113 г.); Путята Вышатич киевский воевода (XI/XII в.); Орогость боярин (XI/XII в.); Ратибор киевский боярин, тмутараканский посадник (XI в.); Торчин (XI/XII в.); Володарь Ростиславич князь перемышльский (ум. 1124 г.); Василько Ростиславич князь теребовльский (ум. 1124 г.); Ярослав Святополчич князь владимиро-волынский (ум. 1123 г.)

Показать все летописные статьи

наверх

© Российская национальная библиотека, 2012